Twitter twijfel

 


Twitter mee

Twitter
Volg ons op @noorderpers


Hashtag: #noorderpers

Meer info:

Noorder Pers Sociëteit
Helperpark 276
9723 ZA Groningen
info@noorderpers societeit.nl

  • NPS LinkedIn

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Laatste wijziging:
01.07.2011

Word donateur!


Bijeenkomst maandag 27 juni 2011

‘Twijfel door Twitter’


Download Flash om deze video te kunnen bekijken.

 Introductiefilm 'Twijfel door Twitter'

Download Flash om deze video te kunnen bekijken.

 Impressiefilm - bijeenkomst 27 juni 2011

Duizend visboeren in verre gebieden

Dat het onderwerp tot discussie leidde, ondervond de organisatie van de Noorder Pers Sociëteit al tijdens de voorbereidende vergaderingen. Twitter maakte ook aan de vergadertafel al de tongen los. Dat was niet minder het geval tijdens de bijeenkomst van afgelopen maandag, waar de noordelijke crimereporters Peter Steinfort (RTV Noord) en Mick van Wely (Dagblad van het Noorden) de degens kruisten met het Openbaar Ministerie, vertegenwoordigd door Kirsten Smit, en de regiopolitie Groningen, met als spreekbuis voorlichter Anthony Hogeveen.

Gekwetter, dat is Twitter. Niets meer en niets minder. Gebabbel, wezenlijk niet veel anders dan de praatjes aan de kraam van de visboer. Vond Van Wely. "Of ik het nu bij de haringkraam hoor of van Twitter, in alle gevallen zal ik toch moeten checken of het klopt. Maar een enorme nieuwsbron is het zeker."

Dat de druk sinds de gegroeide populariteit van Twitter groter is geworden, daar waren alle aanwezigen het wel over eens. "Je hebt nu wel duizend visboeren in verre gebieden", werd Van Wely vanuit de zaal aangevuld. "En die twitteren van alles en nog wat. Maar echte journalisten dienen te melden wat er waar is en wat niet."

Het publiek voert de druk ook op, vond RTV Noord-hoofdredacteur Mischa van den Berg in het inleidende filmpje. "Bij grote gebeurtenissen gaan mensen direct bij ons op de website kijken en daardoor moeten wij wel iets brengen. Anders gaan ze shoppen op de site van de Telegraaf of bij Nu.nl. En dan zijn we ze kwijt." Daarom ook, vond Van den Berg, ontkomt een modern nieuwsmedium er niet aan om berichten van Twitter de wereld in te slingeren. Ook als de bevoegde instanties nog niets hebben kunnen bevestigen. "Dan melden we dat we het via Twitter hebben", zei Van den Berg. "We moeten wel. En je zult zien, dat gaat in de toekomst ook meer en meer gebeuren."

Huub Wijfjes, hoogleraar aan de UvA en mediahistoricus, bleek daar mordicus tegen. "Als je dat doet, help je speculaties de wereld in die een eigen leven gaan leiden. Dat moet je als betrouwbaar medium niet willen", vond hij.

Van den Berg en Wijfjes mochten dan redelijk pontificaal tegenover elkaar staan, in het panel ging het er rustiger aan toe. Natuurlijk, vonden Van Wely en Steinfort, had het OM bij 'Baflo' wel wat eerder met zaken naar buiten kunnen komen. "De persconferentie de volgende dag was nota bene pas om half zes!", riep Steinfort. Toch werd de fout die door beide media in die zaak werd gemaakt – het vrouwelijke slachtoffer zou een vijftienjarig meisje zijn, terwijl het later bleek om een 29-jarige vrouw te gaan – niet geweten aan het OM.

Zoals te verwachten beriep het OM zich op de nauwkeurigheid die van haar verwacht mocht worden. Smit kreeg vanuit de zaal zelfs steun van officier van justitie Eva Kwakman. "Wij kunnen het ons absoluut niet veroorloven om niet voor duizend procent zeker te zijn van zaken, voordat we ze naar buiten kunnen brengen." Toch beloofde Smit namens het OM om daar waar het kan, sneller te zullen handelen. En daar moest het journaille het mee doen.

NPS 27 juni 2011 - © Jan Buwalda - 01 NPS 27 juni 2011 - © Jan Buwalda - 02 NPS 27 juni 2011 - © Jan Buwalda - 03
NPS 27 juni 2011 - © Jan Buwalda - 04 NPS 27 juni 2011 - © Jan Buwalda - 05 NPS 27 juni 2011 - © Jan Buwalda - 06
NPS 27 juni 2011 - © Jan Buwalda - 07 NPS 27 juni 2011 - © Jan Buwalda - 08 NPS 27 juni 2011 - © Jan Buwalda - 09
NPS 27 juni 2011 - © Jan Buwalda - 10 NPS 27 juni 2011 - © Jan Buwalda - 11 NPS 27 juni 2011 - © Jan Buwalda - 12