Er is GEEN feest in Haren - NPS bijeenkomst maandag 3 december 2012

 


Twitter mee

Twitter
Volg ons op @noorderpers


Hashtag: #noorderpers

Meer info:

Noorder Pers Sociëteit
Helperpark 276
9723 ZA Groningen
info@noorderpers societeit.nl

  • NPS LinkedIn

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Laatste wijziging:
11.12.2012

Word donateur!

Bijeenkomst maandag 3 december;
‘Er is GEEN feest in Haren’


 NPS bijeenkomst 3 december 2012

De plattelandsburgemeester en de pianist

Drie communicatiedeskundigen en één journalist. Bijna de verhouding zoals die tegenwoordig gebruikelijk is in real life. Dat kwartet probeerde onder leiding van Goos de Boer de communicatiesores tijdens de Project X-rellen in Haren te belichten. Een bedreven pianist zorgde voor de onverwachte muzikale omlijsting.

Een plattelandsburgemeester, dat is Rob Bats. Zei de journaliste, Ana van Es van de Volkskrant. "In een typische plattelandsgemeente. Niet zo raar dat ze daar in Haren geen idee hadden wat hen te wachten stond." Toen al werd het dringen bij de interruptiemicrofoon. Niks plattelandsburgemeester, wierp Jaap Kiers van het Dagblad van het Noorden tegen. Bats was de coming man binnen de VVD, het grote liberale talent. "Hem werden juist grote kwaliteiten toegedicht", aldus Kiers, die de smeuïge details off-the-record toevoegde.

"Maar ze hadden helemaal geen idee wat er in Haren zou gaan gebeuren!", riep Aize Bouma. "Ze wisten het echt niet. Ze hadden geen idee hoe groot dit zou worden."
En toen stond de pianist bij de microfoon. "Waarom hebben ze eigenlijk de telecombedrijven niet gevraagd hun gegevens beschikbaar te stellen? Dan hadden ze geweten hoeveel mensen onderweg waren naar Haren", zei Gerben Kor, naast pianist advocaat en mediaconsultant. Zijn vraag bleef onbeantwoord, want Bats en de zijnen schitterden vanwege het onderzoek naar de rellen door afwezigheid.

Hoe dan ook, van de communicatie rond de rellen klopte weinig, vond Hans Siepel. De voormalig woordvoerder van minister Roger van Boxtel meldde de laatste tijd een vervelende trend te bespeuren. "De overheid heeft het verleerd te communiceren vanuit het belang van de burger, in dit geval de inwoners van Haren. Hoezo hadden ze met elk scenario rekening gehouden? Iedereen weet natuurlijk dat dat niet zo is. Bij elke uiting was de verborgen boodschap: we zijn vooral bezig ons eigen hachje te redden. En dat is, ook in een plattelandsgemeente, niet goed." "Ik heb liever dat u Haren niet meer zo noemt", repliceerde gemeenteraadslid Mariska Sloot direct.

Nou is het tegenwoordig ook lastig communiceren, nuanceerde Anne-Marie van het Erve. "Kijk naar die voetbalclub in Almere, die een grensrechter verloor. Voor het bestuur met de ogen had geknipperd stonden er vijftien cameraploegen voor de deur. Het is allemaal ook wel wat buitenproportioneel aan het worden."

Hans Coenraads, communicator van de Hulpverleningsdienst Groningen, die zich vanuit de zaal mengde, kreeg een compliment van Siepel. "Jullie zijn tenminste zo open mogelijk geweest. Maar wat ik graag wil weten: hebben jullie nu ook adviezen aan de burgemeester gegeven?" "Ja", zei Coenraads, "maar die moeten ook opgevolgd worden om te werken." Meer kon Coenraads, die overigens geen spreekverbod heeft vanwege de code-Cohen, niet zeggen. "Ik heb alleen de vrijdag in dienst meegemaakt."

"Die commissie Cohen kan nog wel eens de communicatieblunder van de eeuw blijken te zijn", vond trouwens TVM-man en oud-RTL-verslaggever Jaap Stalenburg bij de interruptiemicrofoon. "Want nu blijft Haren maar doorzeuren in de media. Niet slim. In mei zal het vertrouwen in Bats volledig verdwenen zijn. Terwijl hij zelf denkt dat het met een glas en een plas wel weer overwaait."

Het glas en de plas volgden daarna. Kor werd weer pianist, De Sleutel een restaurant en het werd nog gezellig ook.

Symen Bosma - @symenbosma

 

NPS 3 december 2012 - © Jan Buwalda - 01
NPS 3 december 2012 - © Jan Buwalda - 02
NPS 3 december 2012 - © Jan Buwalda - 03
NPS 3 december 2012 - © Jan Buwalda - 04
NPS 3 december 2012 - © Jan Buwalda - 05
NPS 3 december 2012 - © Jan Buwalda - 06
NPS 3 december 2012 - © Jan Buwalda - 07
NPS 3 december 2012 - © Jan Buwalda - 08
NPS 3 december 2012 - © Jan Buwalda - 09
NPS 3 december 2012 - © Jan Buwalda - 10
NPS 3 december 2012 - © Jan Buwalda - 11
NPS 3 december 2012 - © Jan Buwalda - 12