Wie krijgt de regie in de regio? - NPS bijeenkomst maandag 4 maart 2013

 


Twitter mee

Twitter
Volg ons op @noorderpers


Hashtag: #noorderpers

Meer info:

Noorder Pers Sociëteit
Helperpark 276
9723 ZA Groningen
info@noorderpers societeit.nl

  • NPS LinkedIn

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Laatste wijziging:
08.03.2013

Word donateur!

Bijeenkomst maandag 4 maart;
‘WIE KRIJGT DE REGIE IN DE REGIO?’

 NPS bijeenkomst 4 maart 2013

Wachten op DE discussie

Misschien was het iets te ambitieus, de toekomst van de regionale journalistiek te willen invullen. Misschien ook was de gekozen vorm niet de juiste. Want drie vurige betogen, hoe gloedvol ook, van elk minstens een kwartier, achter elkaar beluisteren – dat  viel niet mee.

Toch werd er veel interessants gezegd. Bijvoorbeeld door journalistiek-hoogleraar ‘in korte broek’ Jeroen Smit. Die stelde voor om de helft van de Dagblad-redacteuren om te scholen tot onderzoeksjournalist. “En draag ze dan op om met acht goede, unieke, volledig uitgezochte verhalen per jaar te komen. Dan heb je elke dag twee van zulke stukken in de krant.” Het zou volgens Smit een van de ontsnappingsroutes van de papieren krant kunnen zijn. Want, hield hij de volle bovenzaal van café De Sleutel voor, papier is uit. “Over zeven of acht jaar denk ik dat er geen papieren krant meer bestaat.”

Bovendien, zo betoogde Smit, zou ondernemerschap aangemoedigd moeten worden, ook en juist bij journalisten met een vast contract. Die zouden een dag in de week voor zichzelf moeten gaan werken. “Om een boek te schrijven, een film  te maken, you name it”, zei Smit. “Je ambities waarmaken. Wat is er mooier?”

Jan Dijkgraaf, voormalig hoofdredacteur van Metro en HP De Tijd, had het niet over ambities, maar vooral over vroeger. Toen er nog een draadje aan de telefoon zat, toen het hem uren kostte om de uitslagen van de postduivenverenigingen te verzamelen. Tot onvrede van Rob Zijlstra van het Dagblad van het Noorden. “Vertel nou eens wat u van de toekomst verwacht”, meldde die zich ongeduldig bij de interruptiemicrofoon. “Ik neem aan dat je mijn visie wel uit mijn verhaal kunt halen”, antwoordde Dijkgraaf kribbig.

Hoofdredacteur Bart Brouwers van Dichtbij.nl maakte meteen korte metten met de titel van de bijeenkomst. “Raar dat er gedacht wordt dat er überhaupt nog iemand regie voert in de regiojournalistiek. Dat is nou juist wat er niet meer is, die regie. En dat maakt het ook zo interessant.”

Brouwers zei te snappen dat reguliere media boos zijn vanwege het ‘jatwerk’ van zijn Dichtbij. Freelancer en rechtbankjournalist Chris Klomp, als sidekick naast gespreksleider Anita Pepping  (DvhN), sprak al van broodroof. “Maar de wereld is veranderd en dat moet je willen zien”, meende Brouwers, die de woede van Klomp ‘gespeeld’ noemde. ”Bovendien is er in de regio nog zoveel te halen. En neem nou data. Dat is een snoepwinkel voor journalisten.”

Nog tijdens Brouwers’ verhaal werd het onrustiger in de zaal. DE discussie, daar zat iedereen op te wachten: die over de strijd tussen IRTV en RTV Noord. “Daar zijn we hier toch voor”, vond RTV Noord-man Remco in ’t Hof. En dus werd IRTV-voorman Peter de Graaf gevraagd hoe hij denkt voor drie miljoen minder aan overheidsgeld minimaal dezelfde kwaliteit als ‘Noord’ te kunnen leveren. “We gaan de beste journalisten van RTV Noord overnemen”, kondigde hij alvast aan. Hoofdredacteur Mischa van den Berg van RTV Noord had er een hard hoofd in. “Het wordt zo makkelijk gezegd: we doen het wel voor veel minder. Maar wij werken uitermate effectief. Ik denk niet dat het voor veel minder kan.”

Van den Berg kreeg bijval vanaf het podium. “Het is altijd goedkoper om een bedrijf van de grond af aan op te bouwen”, zei Dijkgraaf. “Want dan heb je die oude en ervaren, maar dure werknemers  niet. Maar houd het maar eens een paar jaar vol. Dan zit je net als Noord op veel hogere kosten.” De Graaf ontkende dat. “Wij kunnen het goedkoper omdat wij het anders gaan organiseren.”

Lang duurde de discussie niet. Althans niet in de bovenzaal. Beneden in het café ging het desalniettemin nog geruime tijd grondig door, in bi- en trilateraaltjes, bij vlagen zelfs gloedvol als de betogen van eerder op de avond.
Symen Bosma - @symenbosma


NPS 4 maart 2013 - © Jan Buwalda - 01
NPS 4 maart 2013 - © Jan Buwalda - 02
NPS 4 maart 2013 - © Jan Buwalda - 03
NPS 4 maart 2013 - © Jan Buwalda - 04
NPS 4 maart 2013 - © Jan Buwalda - 05
NPS 4 maart 2013 - © Jan Buwalda - 06
NPS 4 maart 2013 - © Jan Buwalda - 07
NPS 4 maart 2013 - © Jan Buwalda - 08
NPS 4 maart 2013 - © Jan Buwalda - 09
NPS 4 maart 2013 - © Jan Buwalda - 10
NPS 4 maart 2013 - © Jan Buwalda - 11
NPS 4 maart 2013 - © Jan Buwalda - 12
NPS 4 maart 2013 - © Jan Buwalda - 13
NPS 4 maart 2013 - © Jan Buwalda - 14
NPS 4 maart 2013 - © Jan Buwalda - 15
NPS 4 maart 2013 - © Jan Buwalda - 16
NPS 4 maart 2013 - © Jan Buwalda - 17
NPS 4 maart 2013 - © Jan Buwalda - 18