Daar sta je dan - NPS Bijeenkomst maandag 27 mei 2013

 


Twitter mee

Twitter
Volg ons op @noorderpers


Hashtag: #noorderpers

Meer info:

Noorder Pers Sociëteit
Helperpark 276
9723 ZA Groningen
info@noorderpers societeit.nl

  • NPS LinkedIn

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Laatste wijziging:
30.05.2013

Word donateur!

Extra editie - Bijeenkomst maandag 27 mei:
‘DAAR STA JE DAN’


Bokrijk en de kleren van de koning

Een bewegend Bokrijk. Zo zien de Belgen onze koningsbezoeken dus. Vertelde VRT-correspondent Sabine Vandeputte, voor het eerste provinciebezoek van het koningskoppel overgekomen uit haar standplaats Den Haag. “Traditioneel, weinig vernieuwend. Alsof de tijd heeft stilgestaan.” Tja, ga daar maar eens overheen.

Koninklijk Huis-verslaggever Antoin Peeters van RTL Nieuws en Bartho Boer, woordvoerder van burgemeester Van der Laan van Amsterdam, deden het met verve op een extra editie van de NPS, georganiseerd op de vooravond van het koninklijk bezoek.

De ene anekdote volgde de andere. Over de angst die in de zwaar beveiligde Amsterdamse bunker ontstond toen Willem-Alexander op de inhuldigingsdag onaangekondigd het podium met dj Armin van Buuren op wilde klimmen. Een hoogteverschil van twee meter moest de nieuwbakken koning overwinnen. “Wat nou als-ie uit de koninklijke pantalon was gescheurd?”, vertelde Boer. “Met dat soort zaken werd rekening gehouden, daar in die bunker. Maar ik vond het prachtig dat er iets onverwachts gebeurde.”

Natuurlijk kwam de beruchte mediacode ter sprake. “Niet ondertekend”, zei Peeters, “want er valt ook niets te ondertekenen. Het voordeel ervan is dat we sowieso twee goede fotomomenten per jaar hebben.” Wanneer dan toch berichten over de Oranjes? “Heel simpel”, ging Peeters verder, “als het nieuws is. Koningin Máxima in een nieuw badpak is dat dus niet.” Maar als de koningin valt, zoals Beatrix onlangs gebeurde toen ze een NNO-concert bezocht? Twee fotografen die dat smeuiige voorval destijds kiekten bleken roomser dan verwacht. “De RVD vroeg ons nadrukkelijk om niets met die foto te doen”, vertelde Koos Boertjens in de zaal. “En daar hebben we ons aan gehouden. Ik vond het ook niet esthetisch verantwoord.” Nou is een koningin, plat op de stoep, wellicht niet het fraaiste beeld, maar niet uitgesloten moet worden dat Boertjens ‘ethisch’ in plaats van ‘esthetisch’ bedoelde te zeggen.

“En die geheime minuutjes van de koningin”, vroeg Staatsbosbeheer-communicado Jorien Bakker vanuit de zaal, “de minuutjes waarin zij gaat roken, hebben jullie daar nog rekening mee gehouden?” Al in het antwoord werd het rookgedrag van de vorstin betwist, totdat DvhN-man Jaap Kiers het ultieme bewijs daaromtrent leverde: “Ik heb Beatrix’ silhouet ooit voorbij zien komen in de koninklijke trein die langs Adorp reed. Honderd procent zeker dat haar karakteristieke hoofd destijds aan een sigaretje lurkte.”

Al met al was de inhuldigingsdag heel relaxed geweest, vertelde Peeters. “De taken tussen RVD en gemeente waren goed verdeeld”, vulde Boer aan, “waardoor er duidelijkheid was.” “Ik kon een dag voor de inhuldiging bijna op de troon gaan zitten”, zei Peeters. “Maar jullie worden zo ontzettend aan het lijntje gehouden. Voelen jullie je niet misbruikt door de RVD?”, wilde Vandeputte weten. “Ach, natuurlijk is het schipperen”, relativeerde Peeters, “maar in België is niet eens een RVD. Ik kan tenminste 24 uur per dag de RVD-chef bellen. Of hij antwoord geeft, tja, dat is weer iets anders. En ja, natuurlijk, het is in feite hoppen van persvak naar persvak wat we doen. En maar wachten tot iemand de welbekende standaardzin ‘Ze komen eraan!’ roept. Maar feit blijft: nieuws is nieuws. Of de RVD dat nou wil of niet. En als het er is, dan brengen wij het.”
Symen Bosma - @symenbosma


De foto's

NPS 27 mei 2013 - © Jan Buwalda - 01
NPS 27 mei 2013 - © Jan Buwalda - 02
NPS 27 mei 2013 - © Jan Buwalda - 03
NPS 27 mei 2013 - © Jan Buwalda - 04
NPS 27 mei 2013 - © Jan Buwalda - 05
NPS 27 mei 2013 - © Jan Buwalda - 06
NPS 27 mei 2013 - © Jan Buwalda - 07
NPS 27 mei 2013 - © Jan Buwalda - 08
NPS 27 mei 2013 - © Jan Buwalda - 09
NPS 27 mei 2013 - © Jan Buwalda - 10
NPS 27 mei 2013 - © Jan Buwalda - 11
NPS 27 mei 2013 - © Jan Buwalda - 12
NPS 27 mei 2013 - © Jan Buwalda - 13
NPS 27 mei 2013 - © Jan Buwalda - 14
NPS 27 mei 2013 - © Jan Buwalda - 15
NPS 27 mei 2013 - © Jan Buwalda - 16

bitterbaln