Vechten tegen de bierkaai - NPS Bijeenkomst maandag 30 september 2013

 


Twitter mee

Twitter
Volg ons op @noorderpers


Hashtag: #noorderpers

Meer info:

Noorder Pers Sociëteit
Helperpark 276
9723 ZA Groningen
info@noorderpers societeit.nl

  • NPS LinkedIn

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Laatste wijziging:
09.10.2013

Word donateur!

Bijeenkomst maandag 30 september:
‘DE REGIONALE KRANT VAN MORGEN’
Tandpasta, de courantier en de klant

Beladen, dat was de bijeenkomst in café De Sleutel. ’s Middags hadden zo’n vijftig journalisten van NDC mediagroep nog te horen gekregen dat ze binnenkort hun baan kwijt zijn en even na half zeven in de avond was de kersverse directeur van NDC, Geert-Jan van der Snoek, te gast bij de Noorderperssociëteit.

Al gauw bleek dat de taal van de oud-marinier en -consultant niet dezelfde was als die van het journaille. Na een kwartier ‘consumentgerichtheid, diensten aanbieden en luisteren naar de klant’ kon oud-RTL-man en huidig TVM-communicator Jaap Stalenburg zich niet meer inhouden. “U zou het net zo goed over tandpasta kunnen hebben”, verweet hij Van der Snoek vanaf de interruptiemicrofoon, “terwijl het hier gaat om journalisten die elke vijf minuten over hun schouder kijken om te zien of ze niet boventallig zijn. U zou wat meer courantier moeten zijn.”

Maar dat was niet iedereen met Stalenburg eens. Voormalig Volkskrant-journalist Huub Wijfjes bijvoorbeeld, tegenwoordig mediahistoricus aan de UvA: “Courantiers bestaan onder huidige krantendirecteuren nauwelijks meer. Je wilt als directeur gewoon iemand die ervoor zorgt dat het bedrijf in de zwarte cijfers zit. Het is aan de hoofdredactie om de passie voor de krant bij de directie te bevechten.”

De NDC-directeur kreeg meer bijval. “Een verhaal naar mijn hart hier”, meldde econoom en consultant Ronald Mulder op vanuit De Sleutel op Twitter. “Alles begint en eindigt bij de klant blij maken.”

Hoofdredacteur Hans Snijder van de Leeuwarder Courant probeerde de managerstaal van Van der Snoek te vertalen naar journalistenlingo. “Het is wat makkelijk prijsschieten”, wees hij onder meer Stalenburg terecht. “Zo gemakkelijk is het allemaal niet. Laten we niet te veel met vingers wijzen. We hebben allemaal baat bij een goede regionale krant.”

En dat die regionale kranten in zwaar weer zitten, dat is meer dan duidelijk. Of, zoals zzp-journaliste Karin Sitalsing twitterend opmerkte: “Pfoe. Je zal in deze tijd maar een vaste baan in de journalistiek hebben. De onzekerheid.”

Hoe dacht Van der Snoek die neerwaartse spiraal om te buigen, wilde gespreksleider Goos de Boer weten. “Natuurlijk kijken we goed naar andere uitingen dan een papieren krant”, antwoordde de NDC-baas. “Met nieuws is nog steeds geld te verdienen. Het is alleen de vraag hoe je het gaat aanbieden en juist daar zijn we druk over aan het nadenken. Een paar dingen zijn zeker: we gaan vooral inzetten op de regio en op het gebied van internet moeten we nog een inhaalslag maken.” En dat de NDC-baas al met initiatieven als de internetkiosk Blendle bezig is, kon rekenen op instemmend geknik. Na afloop, tijdens de borrel, werd de taalbarrière verder geslecht.Symen Bosma - @symenbosma


NPS 30 september - © Jan Buwalda - 01
NPS 30 september - © Jan Buwalda - 02
NPS 30 september - © Jan Buwalda - 03
NPS 30 september - © Jan Buwalda - 04
NPS 30 september - © Jan Buwalda - 05
NPS 30 september - © Jan Buwalda - 06
NPS 30 september - © Jan Buwalda - 07
NPS 30 september - © Jan Buwalda - 08
NPS 30 september - © Jan Buwalda - 09
NPS 30 september - © Jan Buwalda - 10
NPS 30 september - © Jan Buwalda - 11
NPS 30 september - © Jan Buwalda - 12
NPS 30 september - © Jan Buwalda - 13
NPS 30 september - © Jan Buwalda - 14
NPS 30 september - © Jan Buwalda - 15
NPS 30 september - © Jan Buwalda - 16
NPS 30 september - © Jan Buwalda - 17
NPS 30 september - © Jan Buwalda - 18