IS ER PLAATS VOOR NUANCE IN DE POLITIEK? - NPS Bijeenkomst 10 maart 2014

 


Twitter mee

Twitter
Volg ons op @noorderpers


Hashtag: #noorderpers

Meer info:

Noorder Pers Sociëteit
Helperpark 276
9723 ZA Groningen
info@noorderpers societeit.nl

  • NPS LinkedIn

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Laatste wijziging:
12.03.2014

Word donateur!

Bijeenkomst maandag 10 maart 2014:
‘IS ER PLAATS VOOR NUANCE IN DE POLITIEK?’


Oneliners genuanceerd besproken

Of Dig Istha ook wel eens een verkiezingsbelofte had gebroken, wilde gespreksleider Anita Pepping weten. Nee, bezwoer de Groningse wethouder, PvdA-kopstuk en spindoctor van de partij. "Je moet in ons systeem natuurlijk altijd water bij de wijn doen omdat je een college moet vormen. En tijdens de verkiezingen moet je gewoon de kiezer voor je zien te winnen." In die verkiezingscampagne kunnen oneliners een goede dienst bewijzen, zo ging Istha verder. "Ik probeer zelf ook zoveel mogelijk in één zin te vertellen wat ons standpunt is." Zo kwam al snel ‘Kies Kok’ langs, de spreuk die Wim Kok in 1994 in het torentje bracht. Vaker dan veel aanwezigen lief was noemde Istha de toch niet al te sprankelende oneliner, totdat Goos de Boer (RTV Noord) vanaf de eerste rij ingreep. "Je hebt hem zelf bedacht hè, Dig?"

Een goede oneliner is de vlag op een gebouw, dat met zorg in elkaar is gezet, zo vertelde hoogleraar Henri Beunders van de Erasmus Universiteit. "Als het goed is zit er een hele onzichtbare inhoud onder, die wordt samengevat in die ene oneliner. Dan is-ie goed." ‘Labour doesn’t work’ was zo’n briljante oneliner. Margaret Thatcher werd er in 1979 premier van Engeland mee.

En dan de gemeenteraadsverkiezingen, ach ja. Het zal nog een hele toer worden om het percentage stemmers de komende week boven de vijftig procent te tillen, daar was iedereen het wel over eens. "En dat zet toch wel vraagtekens bij de legitimiteit van zo’n gemeenteraad", stelde Remy van Mannekes, politiek commentator van RTV Noord. Maar Istha, die eerst toegaf dat legitimiteit wel degelijk van belang is, leek zich daar wat later in de discussie toch niet meer zoveel zorgen om te maken. "En als dat percentage nou lager is dan vijftig procent: nou en?", probeerde hij wat hautain te provoceren.

Twitter, is dat nou een geschikt medium om een genuanceerde politieke boodschap uit te dragen, vroeg Pepping. Maar nee. Twitter is alweer zooo 2013, meldde Van Mannekes. "Het is alleen zenden, reageren doe je op Facebook. Twitter werkt alleen als je tweet flink geretweet wordt." Istha vond Twitter vooral bedoeld voor Britney Spears, wat weer verontwaardigde reacties uit de zaal opriep. "Dit doet mij erg denken aan ‘Papa, don’t preach’", bleef Mare Riemersma (Noorderpoort) keurig in de entertainmenthoek. "Waarom denkt u dat Twitter niet werkt? Omdat u er zelf niet mee om kunt gaan?" Helaas kwam er geen reply van Istha.

Pim Fortuyn kwam ook nog even langs. Vaak genoemd als briljant onelinermeester, maar dat was volgens Beunders maar een klein deel van het verhaal. "Jarenlang werkte hij aan het opbouwen van een stevige achterban. Als columnist van Elsevier heeft hij zo’n zesduizend lezingen gegeven in alle zaaltjes van het land. Pas daarna werd hij bekend bij het grote publiek, maar toen had hij inmiddels een geweldige achterban."

Pepping finishte met een opgave voor de drie die niet eenvoudig bleek: bedenk een oneliner waarmee ‘het volk’ over een week naar de stembus is te lokken. "Goh, ik heb eigenlijk geen idee", zei Van Mannekes eerlijk. Beunders kwam er ook echt niet uit en Istha kwam niet verder dan ‘Ga stemmen. Jij ook.’ Dan was ‘Kies Kok’ toch nog net iets beter.Symen Bosma - @symenbosma

NPS 10 maart 2014 - foto: Jeffrey Wobbes
NPS 10 maart 2014 - foto: Jeffrey Wobbes
NPS 10 maart 2014 - foto: Jeffrey Wobbes
NPS 10 maart 2014 - foto: Jeffrey Wobbes
NPS 10 maart 2014 - foto: Jeffrey Wobbes
NPS 10 maart 2014 - foto: Jeffrey Wobbes
NPS 10 maart 2014 - foto: Jeffrey Wobbes
NPS 10 maart 2014 - foto: Jeffrey Wobbes
NPS 10 maart 2014 - foto: Jeffrey Wobbes