Groninger Persprijs

 


Twitter mee

Twitter
Volg ons op @noorderpers
#noorderpers

Meer info:

Noorder Pers Sociëteit
Helperpark 276
9723 ZA Groningen
info@noorderpers societeit.nl

  • Pro-Time Broadcast & Content
  • NPS LinkedIn

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Laatste wijziging:
15.05.2017

Word donateur!Groninger Persprijs 2016

GRONINGEN De Groninger persprijs 2016 is gewonnen door Margriet Brandsma, Heleen Ekker en Reinalda Smit voor het rapport ‘De Gaskolonie’. Volgens de jury heeft dit rapport een gedegen onderzoek, impact en nieuwswaarde. Deze productie sprong er met kop en schouders bovenuit.

NOS-journalisten Margriet Brandsma, Heleen Ekker en Reinalda Start doken in heden en verleden van de gaswinning in Groningen en legden in De Gaskolonie de machtsstructuren achter de gaswinning genadeloos bloot.

De winnaars krijgen een geldbedrag van 1500 euro en het kunstwerk De Gouden Kolom.

Er is ook een extra prijs uitgereikt. Dat is voor 2016 de Pitbullprijs. Een prijs voor vasthoudendheid, doorzettingsvermogen, het letterlijk de tanden zetten in een dossier en niet meer loslaten. Een prijs voor iemand die overal is en door iedereen wordt gevonden, die oog heeft voor de schrijnende verhalen, de luis in de pels van de zittende macht waar ministers liever niet mee praten. Deze Pitbullprijs is gewonnen door​ Goos de Boer. Deze prijs is zeer verdiend, omdat hij in het gaswinningsdossier blijft komen met verhalen die laten zien dat veel mensen in onze provincie onrecht wordt aangedaan. De Pitbullprijs bestaat, naast eeuwige roem, uit een geldsom van 500 euro.

Lees hier het juryrapport (PDF) en lees hier meer over de Groninger Persprijs.
Hieronder enkele foto’s die u rechtenvrij kunt plaatsen. Wel graag de naam van de fotograaf daarbij vermelden: Jan Buwalda.

Groninger Persprijs 2016 De Gaskolonie - foto: Jan Buwalda Pitbullprijs voor Goos de Boer - foto: Jan Buwalda

Groninger Persprijs

De Groninger Persprijs wordt uitgereikt aan de beste productie voor, door en met Groningers. Een Groninger journalist die iets heeft gemaakt over een onderwerp dat niets van doen heeft met Groningen kan meedingen, net als een journalist van buiten ons gebied die een Groningse kwestie bij de kop heeft gepakt.

De winnaar krijgt een geldbedrag van 1500 euro en het kunstwerk De Gouden Kolom. Er is ook een extra prijs die, naast eeuwige roem, bestaat uit een geldsom van 500 euro.

De Groninger Persprijs wordt gesponsord door RTV Noord en het Dagblad van het Noorden.

Het Genootschap Groninger Persprijs bestaat uit: Louis Stiller (freelance), Rob Siebelink (Universiteitskrant), Pieter de Hart (RTV Noord), Remy van Mannekes (RTV Noord), Maaike Wind (DvhN) en Esther van der Meer (DvhN). Bram Douwes is voorzitter.

Eerdere winnaars van de Groninger Persprijs

- Herman Sandman (2007)
- Reyer Boxem (2008)
- Rob Zijlstra (2009)
- Diane Romashuk, Ana van Es, Jan Blaauw en Peter Keizer (2010)
- Jantina Russchen (2011)
- Henk Blanken (2012)
- Igor Wijnker (2013)
- Willem de Haan en Kees Vlaanderen (2014)
- Louis Stiller (2015)