De NPS Reurringprijs

 


Twitter mee

Twitter
Volg ons op @noorderpers
#noorderpers

Meer info:

Noorder Pers Sociëteit
Helperpark 276
9723 ZA Groningen
info@noorderpers societeit.nl

  • Pro-Time Broadcast & Content
  • NPS LinkedIn

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Laatste wijziging:
13.02.2017

Word donateur!Willem Groeneveld (Sikkom) wint NPS Reuringprijs 2016

De NPS Reuringprijs 2016

GRONINGEN Willem Groeneveld uit Groningen heeft de NPS Reuringprijs 2016 gewonnen. Met zijn ‘stadsblog’ Sikkom, onderdeel van NDC Mediagroep, is hij er volgens de jury van de prijs in geslaagd jongeren, een moeilijk bereikbare doelgroep voor traditionele uitgevers,  te betrekken bij de journalistiek.

Het succesvol bouwen van een ‘community’, dat NDC eerder al deed met Suksawat in Leeuwarden, levert bovendien nieuws op. Het leidde in 2016 uiteindelijk zelfs tot maatregelen tegen studentenvereniging Vindicat. Sterker nog: een herijkingscommissie is in het leven geroepen om landelijk de cultuur binnen studentenverenigingen onder de loep te nemen.

Dat alles was niet gebeurd als Groeneveld niet aan de slag was gegaan met een anonieme tip uit de jongeren-community in Groningen over de ‘Oprechte Almanak’, waarin 23 studentes van Vindicat te kijk werden gezet door clubgenoten. Die Almanak, in de volksmond al snel ‘bangalijst’ genoemd, zorgde voor opschudding en zelfs een onderzoek door het Openbaar Ministerie, dat nog steeds bezig is. Doordat Groeneveld erin slaagde een moeilijk bereikbare doelgroep te ontsluiten en daarmee echt nieuws kon maken dat voor veel reuring heeft gezorgd, heeft hij, als drijvende kracht achter Sikkom, de Reuringprijs 2016 dik verdiend.

Groeneveld ontvangt uit handen van de voorzitter van de juryprijs Arjen van de Leur een prachtig glazen kunstwerk van glaskunstenaar Alwin Overwater, het juryrapport  en uiteraard eeuwige roem.

Lees hier het juryrapport (PDF) en lees hier meer over de Reuringprijs.
Hieronder enkele foto’s die u rechtenvrij kunt plaatsen. Wel graag de naam van de fotograaf daarbij vermelden: Jan Buwalda. NPS Reuringprijs 2016 Willem Groeneveld - foto: Jan Buwalda NPS Reuringprijs 2016 Willem Groeneveld met beeld - foto: Jan Buwalda
Rob Vos wint NPS Reuringprijs 2015

GRONINGEN Onderzoeksleider Rob Vos van de politie Noord-Nederland is de eerste winnaar van de Noorder Pers Sociëteit Reuringprijs. De NPS Reuringprijs wordt uitgereikt aan degene die op een vernieuwende, creatieve en/of bijzondere manier zorgt voor opschudding op het snijvlak van communicatie en journalistiek. Iemand die, met andere woorden, zorgt voor communicatieve commotie. Rob Vos krijgt de prijs, een prachtig glazen kunstwerk gemaakt door glaskunstenaar Alwin Overwater, vanwege zijn vernieuwende aanpak in het dossier van de zogenaamde ‘Jumbo-bomber’. De politie zette het dossier in die spraakmakende zaak online, waardoor het publiek zelf mee kon speuren en – denken. Die gedurfde, open aanpak in een traditioneel gesloten bolwerk moet beloond worden, vindt juryvoorzitter Arjan van de Leur. Lees hier het juryrapport (PDF) en hier meer informatie over Alwin Overwater (PDF), de maker van de prijs. De NPS Reuringprijs 2015

De NPS Reuringprijs

De Noorder Pers Sociëteit is een platform voor journalisten, woordvoerders van bedrijven, organisaties en instellingen en voor mensen die vanuit hun vakgebied geïnteresseerd zijn in de communicatie tussen deze groepen. Tijdens de vier informele bijeenkomsten die we jaarlijks organiseren bevorderen we het wederzijdse begrip tussen journalisten en woordvoerders.

De ontwikkelingen in het vakgebied van de journalist en de woordvoerder gaan snel. Ook, of misschien wel juist in Noord-Nederland. Een belangrijk effect van het werk van zowel de journalist als de woordvoerder is de reuring die het veroorzaakt. En meer zaken zorgen voor reuring. Soms gewenst, soms ongewenst.

Om het belang van reuring te benadrukken is de NPS Reuringprijs bedacht. Jaarlijks wordt een winnaar gekozen die met een vernieuwende bijdrage iets teweeg heeft gebracht in het Noorden.

Iedereen kan de NPS Reuringprijs winnen. De jury nomineert en komt jaarlijks tot een unanieme keuze. De jurysamenstelling 2017 is: Inge O'Brien-Clabbers, Xandra Groenewold, André Spaansen, Arjen van de Leur, Date Hoiting, Jan Bakker, Jan Boon en Symen Bosma.

Merkdefinitie

We reiken jaarlijks een prijs uit aan iemand die in het afgelopen jaar voor reuring heeft gezorgd. De prijs zal op haar beurt gespreksstof zijn bij de Noorder Pers Sociëteit, waarmee we bijdragen aan de uitwisseling van kennis over de vakgebieden van de woordvoerder en de journalist.

Propositie

De NPS Reuringprijs beloont communicatieve commotie.

Wat we zien…

Nieuws blijft nieuws. Media veranderen. Het publiek verandert van ‘lezer, kijker en luisteraar’ naar participant. De overheid en het bedrijfsleven veranderen mee.

Wat we geloven…

Verandering is de enige constante. Het is voor de noordelijke communicatieprofessionals en journalisten belangrijk om scherp te blijven op de kwaliteit van de informatie die het nieuws haalt en effect heeft.

Wat we willen (Why)…

Met de prijs willen we de aandacht vestigen op de mensen achter het nieuws. Mensen die privé of met hun werk, misschien als communicatieprofessional of als journalist, voor reuring in Noord-Nederland zorgen. Daarbij willen we beter begrijpen wat het is dat reuring veroorzaakt.

Wat we doen…

We reiken jaarlijks de NPS Reuringprijs uit aan een persoon die in Noord-Nederland op een vernieuwende manier iets teweeg heeft gebracht op het brede terrein van communicatie en journalistiek.

Wat we daarmee realiseren…

Met de uitreiking dragen we bij aan één van de doelstellingen van de Noorder Pers Sociëteit: het bevorderen van wederzijds begrip tussen communicatieprofessionals en journalisten.

Wie we hiermee bereiken…

Journalisten, communicatieprofessionals van bedrijven, organisaties en instellingen en mensen die vanuit hun vakgebied geïnteresseerd zijn in de communicatie tussen deze groepen. De meeste bezoekers van de Noorder Pers Sociëteit komen uit het Noorden.